Oruç
tutanların yeteri kadar su tüketmeleri, ramazan süresince uyku düzenlerine
dikkat etmeleri gerekir. Uykusuzluk, baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol
açabilir.
Ramazan’da
metabolizma hızı düştüğünden kilo almak kolaylaşır. Bu nedenle, bol kalorili,
ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
İftarda
mideye aniden yüklenmek, hazımsızlığa neden olabilir.
Ramazan’da
sindirim sistemi sorunları yaşamamak için başta kuru kayısı olmak üzere kuru
meyvelerden tüketmeye özen gösterilmelidir.
Sahura
kalkmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi uzayacağından metabolizma hızı düşer,
halsizlik, baş ağrısı görülebilir.
Sahura
kalksanız da kalkmasanız da yemeklerinizi yavaş yiyin, lokmalarınızı çok
çiğneyin ve yeterince su için. Mide dolgunluğundan kaçınmak, uyku kalitenizi de
koruyacaktır. Ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemeklerden kaçının.
Vücudumuz
oruçluyken çok uzun süre susuz kaldığından, iftar ile sahur arasında sık sık su
içmek gerekir.
Oruç
sırasında çok susuyorsanız, sahurda turşu, kuruyemiş vb. tuzlu yiyeceklerden
kaçınmaya özen gösterin.
Oruç
süresince kan şekeri düşer. İftarda birden yemek yenildiğinde kan şekeri hızla
yükselir. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken
saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık
beslenme ilkesi iftar sonrasında da uygulanmalıdır.
Ramazan’da
hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. İftardan 2 saat sonra kendinizi çok
yormadan yürüyüş yapabilirsiniz.
Fazla
yediklerinizi yakmak için tok karnına yürüyüş yapmanın, koşmanın, spor
salonlarında aşırı efor harcamanın sakıncalı olduğunu da unutmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder